Waarom vangrails gebruiken?

Vangrails zijn onmisbaar als het gaat om veiligheid op de weg. Ze worden natuurlijk veel gebruikt als een soort veiligheidsbarrière langs wegen en snelwegen, zodat er voorkomen wordt dat auto’s en andere voertuigen van de weg kunnen raken. Maar je hebt vangrails op nog veel meer plekken nodig. Je kunt vangrails aanschaffen op vangrails.com voor je bedrijf, om het bedrijfsterrein te beveiligen waar dagelijks veel verkeer overheen rijdt. Ook in bijvoorbeeld parkeergarages kan vangrails essentieel zijn om de veiligheid van mensen te garanderen. Vangrails zijn dus onmisbare veiligheidsmaatregelen voor allerlei terreinen waar veel of zwaar verkeer komt, zoals een industrieterrein en een distributiecentrum. Lees hieronder alles over wat vangrails precies zijn en waarom je ze kunt gebruiken.

Vangrails heeft verschillende ontwerpen

Je kunt vangrails kopen in verschillende vormen en ontwerpen, maar allemaal hebben ze wat gemeen. Vangrails zijn namelijk ontworpen om bij impact de kinetische energie van het voertuig op te vangen en om te leiden. Dit gebeurt bijvoorbeeld door vervorming van de rails, of door het voertuig te vertragen en om te leiden. Alle vangrails bestaan uit verticale palen, verbonden door horizontale balken. Het materiaal kan hout zijn, maar meestal in het staal. De verschillende ontwerpen vangrails zijn bedoeld voor verschillende omstandigheden. Voor een snelweg heb je bijvoorbeeld vangrails met extra verstevigingen nodig en in sommige gevallen zijn deze rails gemaakt van sterke materialen.

Verschillende situaties vereisen vangrails

Om voertuigen op de weg te beschermen zijn vangrails nodig. Vangrails weerhouden auto’s ervan om tegen elkaar op te botsen bij een tweerichtingsweg, en verminderen de impact bij een aanrijding. Op een terrein waar zwaar verkeer komt, zoals vrachtwagens bijvoorbeeld, kunnen vangrails ervoor zorgen dat al het verkeer in goede banen wordt geleid en er geen ongelukken kunnen ontstaan. De vangrails vormen namelijk een barrière tussen de zware voertuigen en de kwetsbare voertuigen, en kunnen zo eventuele botsingen voorkomen. Ook lopen er in een distributiecentrum mensen rond, die afgescheiden moeten worden van de zware voertuigen voor hun eigen veiligheid. Vangrails zijn daarnaast ook erg praktisch, omdat ze voertuigen in de juiste richting, ingangen en uitgangen leiden. De efficiëntie van het verkeer op het terrein wordt dus verbeterd.

Voor wie zijn vangrails bedoeld?

Vangrails zijn bedoeld voor wegbeheerders, overheidsinstanties of bedrijven met verantwoordelijkheid voor de veiligheid van weggebruikers op het bedrijfsterrein. Kortom, mensen met een verantwoordelijkheid voor de veiligheid op een bepaald terrein zullen vangrails aanschaffen. Vangrails zijn namelijk één van de meest belangrijke veiligheidsmaatregelen die je kunt nemen voor het verkeer op een bedrijfsterrein, in een distributiecentrum of een parkeergarage. Ben je verantwoordelijk voor een groot bedrijfsterrein waar dagelijks veel voertuigen overheen rijden, dan kun je overwegen om vangrails te plaatsen in kritische bochten, om twee richtingen te scheiden of om verschillend verkeer naar de juiste plekken te leiden.

Houd je aan de richtlijnen

Er bestaan bepaalde richtlijnen voor het plaatsen van vangrails. Zowel nationaal als regionaal zijn er regels en normen die je van te voren moet raadplegen, zodat je zeker weet dat je de juiste vorm vangrails aanschaft en dat je aan de wet voldoet. Ook moeten er regelmatig inspecties worden uitgevoerd op de vangrails die je geplaatst hebt, en moeten eventuele beschadigingen of versleten delen worden vervangen.