In simpele stappen je tuin inrichten

Je denkt reeds geruime tijd na hoe je jouw tuin het best zou kunnen inrichten, maar het wil niet vlotten. Het zou kunnen liggen aan een gebrek aan inspiratie, echter hoeft dat tegenwoordig geen probleem meer te zijn. Je kan online inspiratie opdoen, maar ook boeken scoren nog goed op dit stuk. Verder kan je ook een tuincentrum binnenstappen, zodat je alvast een indruk krijgt hoe de verschillende elementen erbij staan in een bepaalde omgeving of in combinatie met elkaar. Wil je misschien een deel van de tuin bestraten, een waterelement of een tuinbank kopen? Laat je door de deskundigen adviseren. Nadat je voldoende inspiratie hebt opgedaan, moet je keuzes en tenslotte een plattegrond te maken. Natuurlijk moet je ook het kostenplaatje niet uit het oog verliezen.

Het belang van keuzes

Nadat je inspiratie hebt opgedaan, is het noodzakelijk om te bepalen wat je wel en niet in de tuin kan zetten. Heb je een grote tuin, dan zou je meerdere tuinsets kunnen overwegen. Om te voorkomen dat de tuin te druk en onoverzichtelijk wordt, zal je keuzes moeten maken. Hier geldt het principe: minder is meer. Een zorgvuldig geplande inrichting zal jouw tuin maken tot een blikvanger en dat is mooi meegenomen als de tuin voor het huis staat. Als je van plan bent om regelmatig te BBQ’en, dan is het logisch dat je daarvoor een optrekje laat maken. Het zou niet aan te bevelen zijn om daar bovenop ook nog een buitenkeuken te bouwen. Wat ook het overwegen waard is, is hoe je zal planten. Gewoon op de grond of in verhoogde plantenbakken? Dat zijn allemaal keuzes die je zal moeten maken.

Waarom een plattegrond

Je zal er versteld van staan hoeveel tijd je bespaart door een plattegrond te maken. Het helpt je om bij het plannen, het overzicht in de tuin te bewaren en het geeft je een beeld van de manier waarop mensen zich door de tuin kunnen verplaatsen. Ook voorkomt het dat je dubbele items koopt en dat je in jouw enthousiasme elementen die absoluut niet bij elkaar passen, wel bij elkaar projecteert. Zo bespaar je niet alleen tijd, maar ook geld, omdat je reeds voor de uitvoering eventuele correcties kan aanbrengen. Daarnaast helpt een plattegrond je ook om niet alleen rekening te houden met de plaats van jouw terras, maar ook met de bestrating en beplanting. Een plattegrond is dus geen tijdverlies, maar een noodzaak!

Het kostenplaatje van jouw tuin

Je kan de tuin zo duur maken als je maar wilt. Echter kan je tegen een redelijke prijs al een leuke tuin inrichten. Ben je aan een budget gebonden, dan kan je de inrichting van de tuin liever zelf doen. Je zou tuinen kunnen bekijken op het internet, maar meestal zijn dat hele kostbare tuinen, waarvan de kosten wel kunnen oplopen tot ver boven de € 10.000,00. Het zou dus beter zijn om met jouw eigen smaak aan de slag te gaan en een tuin te creëren die bij je past en waar jij je lekker in voelt. Ook in dat geval zal je wat moeten uitgeven, maar met € 350,00 kan je al een aardige tuin inrichten. Al met al moet je dus goed afwegen als je zelf aan de slag gaat of een professional inhuurt.