Hoe bereken je het beste je incassokosten?

De incassokosten zijn het bedrag dat je in rekening brengt bij je debiteur als deze zijn schuld niet op tijd betaalt. Je kunt zelf de incassokosten berekenen door rekening te houden met verschillende aspecten zoals de soort schuld, de waarde van de schuld en de rente. De Wet incassokosten bepaalt de vergoeding voor buitengerechtelijke incassokosten die je in rekening brengt. Als je de vordering incasseert bij een particuliere debiteur, zorg er dan voor dat je de laatste aanmaning hebt verzonden voordat je de incassokosten in rekening brengt bij je debiteur. Maar als je te maken hebt met het incasseren van schulden bij een bepaald bedrijf, kun je beter een incassobureau inschakelen. Bij het berekenen van de incassokosten moet je rekening houden met de volgende factoren:

Overweeg het type schuld

Een incassobureau inschakelen kan een goed idee zijn om de betaling te innen. Je dient na te gaan wat voor soort schuld je hebt. Er zijn twee soorten schulden: gedekte en ongedekte schulden. Het type schuld bepaalt hoeveel incassokosten je in rekening kunt brengen. Als iemand bijvoorbeeld geld verschuldigd is op zijn creditcard, is het een ongedekte lening. Je kunt hen alleen de rente in rekening brengen die bij aanvang van het contract door beide partijen is overeengekomen (indien van toepassing). Als ze echter een auto hebben die als onderpand dient voor de lening die ze hebben afgesloten, kunnen ze hen mogelijk meer in rekening brengen dan alleen rentetarieven. Hetzelfde geldt voor hypotheken, studieleningen en medische rekeningen. Deze worden ook allemaal als ongedekte schulden beschouwd, omdat er geen onderpand is om die leningen of contracten door beide partijen te laten ondertekenen in ruil voor het verschuldigde geld.

Overweeg de waarde van de rekening

Als de rekening meer dan 5.000 euro waard is, mag je tot 5% van de waarde in rekening brengen. Is het minder dan dat bedrag, dan mag je 15% in rekening brengen. Deze regel verschilt echter in verschillende landen. In sommige landen zijn er geen limieten aan het bedrag dat in rekening kan worden gebracht, zolang er een overeenkomst tussen beide partijen is. Houd er rekening mee dat je alleen incassokosten in rekening kunt brengen bij de debiteur. Administratiekosten, KvK kosten en andere onkosten mag je bij hen niet in rekening brengen. De incassokosten worden namelijk bepaald door de Wet incassokosten.

Overweeg de rentevoet

Het rentepercentage bepaalt ook hoeveel je aan incassokosten kunt krijgen. Als een rekening bijvoorbeeld een rentepercentage van 12% heeft, dan moet je debiteur 12% betalen vermenigvuldigd met de hoofdsom wanneer hij zijn contributie onmiddellijk terugbetaalt nadat hij van je bedrijf op de hoogte is gesteld van zijn openstaande saldo. Ter info: het rentepercentage is afhankelijk van het soort rente: wettelijke rente, wettelijke handelsrente en contractuele rente. Voor handelstransacties wordt de wettelijke handelsrente in rekening gebracht. Daarnaast kun je de wettelijke rente toepassen op transacties die niet commercieel zijn. Als laatste wordt de contractuele rente door beide partijen vastgesteld als de geldende tarieven. Om eenvoudig de incassokosten te berekenen, kun je beter een incassobureau inschakelen.