Duitse wijnen

Duitsland is sinds vorig jaar mijn favoriete wijnland. Of nou ja een van mijn favoriete wijnlanden, want ik ben ook gek op Frankrijk, Italie, Spanje, Portugal etc. Maar Duitsland heeft sinds vorig jaar een bijzonder plekje in mijn hart veroverd. Ik heb 3 maanden in Pfalz gewerkt, in Deidesheim om precies te zijn. In dit toeristische pittoreske dorpje wordt vooral wijn gemaakt van de Riesling.

Vroeger had ik niet zoveel met Duitsland, maar dit is wel een heel mooi en bijzonder plekje. De sfeer is heel gemoedelijk en alle wijnmakers kennen elkaar en werken zelfs wel eens samen. Ik heb vooral in de wijngaard gewerkt waar we bezig waren met de groene snoei in het voorjaar. De wijnstok produceert enorm veel blad en daardoor hangen sommige druiven in de schaduw. Dit is niet goed voor de fotosynthese dus wij moesten heel veel blad wegtrekken zodat de druiven weer meer zon kregen.

Ik heb in Duitsland enorm veel respect gekregen voor de wijnmakers, want het werk is niet altijd leuk. Het is best zwaar voor je lichaam en de dagen zijn lang. Maar de mensen die dit werk doen zijn echte passionisten. Ik werkte destijds bij Bassermann-Jordan. Een groot bedrijf dat ongeveer 50 hectare wijngaard bezit en ook nog eens een zelfde aantal druiven inkoopt bij andere boeren. Ik heb daar ook in de kelder gewerkt. Het leuke was om het verschil te zien tussen de Italiaanse manier van wijn maken en de Duitse manier. De Duitsers zijn toch iets punktlicher. De Italianen wat chaotischer en dat past ook wel bij het beeld dat ik van beide landen had. De Riesling is nu mijn favoriete druif omdat het hele interessante wijn kan voortbrengen. Ze hebben veel frisheid, ook wat zuren, maar zijn enorm complex. En op het moment dat de wijn ouder wordt ontwikkelt hij zich op een hele mooie manier. Een beetje aroma van petroleum is heel typisch voor een oudere Riesling. Officieel schijnt het een fout in de wijn te zijn, maar voor Riesling is het juist een kwaliteitsnorm. In Nederland denken sommige mensen bij het woord Riesling meteen aan een zoete witte wijn die op de onderste plank in het supermarkt schap ligt. Helaas heeft riesling deze reputatie maar dat is echt volledig onterecht. Ik denk dat menig wijnboer graag met riesling zou werken. Het is een mooi verfijnd en klassiek druivenras.

Pinot Noir

Naast de Riesling werd ook veel Spatburgunder verbouwd in Duitsland. Dit is een druivenras wat beter bekend is als Pinot Noir. De Duitsers noemen het Spatburgunder omdat hij ook iets later rijpt. Het is een druivenras met een dunne schil en heeft daardoor minder tannine en minder kleurstoffen. De wijn is dus ook altijd licht van kleur en zal nooit een zware of kruidige wijn opleveren. Dit is een druivenras wat ook veel in de Bourgogne wordt gebruikt. De mensen in de Pfalz refereren ook vaak naar de Bourgogne qua wijnstijl. Ik heb besloten dat ik een soort ambassadeur van Duitse wijn ga worden. Daarom is de eerste wijn die ik heb geïmporteerd een Duitse Riesling.